fokklein

 

Het is bijna zeventien jaar geleden dat de Stichting Willem Godschalck van Focquenbroch werd opgericht door Karel Bostoen en Jan Helwig. In die jaren heeft deze Stichting door middel van symposia, het tijdschrift Fumus en een digitaal expertisecentrum een flinke impuls aan het Focquenbroch-onderzoek gegeven.

Het œuvre van Focquenbroch neemt een bijzondere plaats in binnen de zeventiende-eeuwse letteren. Het valt op door een soepele natuurlijke stijl en wordt gekenmerkt door een zeer eigen humor en spot waarmee hij zich van zijn tijdgenoten onderscheidt. Daarnaast geldt Focquenbroch als de eerste en zeker ook voornaamste vertegenwoordiger van het burleske genre in onze literatuur.

Zijn werk wordt dan ook nog steeds gewaardeerd. Dat blijkt onder andere uit de hoge positie van zijn blijspel De min in’t Lazarus-huys in de ranglijst van Reprise; uit recente vertalingen van een aantal van zijn gedichten in het Duits en het Russisch en uit de verfilming van het gedicht ‘Gedachten op mijn kamer’, voorgedragen door Ramsey Nasr.

Ondanks deze waardering blijkt er geen nieuwe generatie Focquenbroch-enthousiasten op te staan die het onderzoek verder kan brengen en bereid is een organisatorische rol in de Stichting te spelen. Het effect hiervan is met name voelbaar geworden na het overlijden van Karel Bostoen eind vorig jaar. Karel was de motor en het geweten van Fumus en had een groot persoonlijk netwerk, waar bestuur en redactie de vruchten van konden plukken. In deze gewijzigde situatie dreigt verschraling. Zo ver willen wij het niet laten komen. Het bestuur heeft daarom besloten de Stichting eind 2017 op te heffen.

Dit jaar zal het laatste nummer van Fumus verschijnen. Mocht u daarvoor nog kopij beschikbaar hebben, dan vragen wij u dit via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan de redactie te melden. Na het opheffen van de Stichting zal de website in stabiele vorm blijven bestaan. Tevens zal, naar verwachting in het jaar 2018, nog een moderne hertaling verschijnen van Focquenbrochs blijspel Min in ’t Lazarus-huys.

Tevreden kijken wij terug op wat er is bereikt. Rest ons een waardige afronding te geven aan de activiteiten van de Stichting.